Gezamenlijk inzaaien van het bloemenveld!

2 mei 2021 - 

Om 10:30 op zaterdag 24 april 2021 waren er geen wolken, de zon scheen en het toekomstig bloemenveld lag klaar om ingezaaid te worden. Als je goed keek zag je dat er overal bamboestokken stonden die de begrenzingen van de 28 plotjes markeerden.

De eerste enthousiastelingen waren al te zien op weg naar het verzamelpunt. Uitgerust met emmertjes, zakjes, schepjes, eigen zaadjes en een zaai-outfit. Nadat iedereen zich had verzameld was er een korte uitleg en kreeg ieder huishouden een zak met 1,25 kg zaadjes om het 500 m2  “eigen” plotje in te zaaien.

Na het startschot verspreidde iedereen zich over het veld en begon het zaaien. Iedereen had zijn eigen methodiek: de uitgewinterde zaaiers die met een zwaai de zaden op gelijk afstand van elkaar wisten te verspreiden, de creatieve zaaiers: die meer dachten aan de compositie van het zaaien dan gelijkmatig en binnen de lijntjes zaaien (“er kan ook wel wat over de grens, dat staat mooier”), de dansende zaaiers: die pirouetten maken terwijl ze over het veld heen glijden en de zaadjes op een sierlijke manier verspreiden, de familieopstelling: waarin het veld strategisch werd verdeeld over de familieleden (op handgrootte?). En dan was er ook de overenthousiaste zaaier, die het einde niet haalde met het zaad wat toebedeeld was. Maar hier was rekening mee gehouden, zodat deze lege gaten toch nog opgevuld konden worden met het reserve bijenzaad.

Na een uur waren de meeste mensen langzaam naar het kleine grasveldje naast het bloemenveld gedruppeld: het Tiny Food Forest. Marjos en Andrea hebben nog een ronde over het veld gedaan om afval te verzamelen. Ze hadden binnen een kwartier een hele zak vol(!) “Volgend jaar kunnen we  afval ruimen en zaaien tegelijkertijd, dan vangen we twee vliegen in 1 klap”. Anderen hielden zich bezig met het ingraven van de bessenstruikjes en een walnootboom, zodat het Tiny Food Forest compleet gemaakt kon worden met blauwe bes, kruisbes, wijnbes, tayberry, loganberry en aronia. Anderen pakte een stuk taart en een glas thee die Bart en Tjarda hadden verzorgd en drapeerde zichzelf op het gras om van de zon te genieten.

Je kon zien dat de lente was begonnen: een geslaagde gezamenlijke zaaidag, een lentefeest, een moment waar de gekte van de wereld even verdwenen leek te zijn en je omringd werd door een natuur die niet kon wachten om te bloeien.

Volg de ontwikkelingen van deze inzaai-actie hier

Hieronder is een sfeerimpressie van deze dag te vinden.